Vezi acest buletin în alte limbi  
 
NOIEMBRIE 2005 • Vol. 2, Nr. 11
Prezență• Trezire • Centri Superiori • Cel Iubit • Dumnezeu
A fi prezent

o publicație a Fellowship of Friends



‘Războiul interior’ 

Cu cât mai sincer te preocupi de lucru, cu atât mai mult îți dai seama ce de mult efort este necesar, ce luptă trebuie să aibă loc pentru a rămâne prezent. După cum spunea misticul sufi Kabir: “Corpul nostru este câmpul unei bătălii mărețe.”

Kabir se referea la lupta interioară—lupta dusă folosind ‘eu’-ri de lucru pentru a învinge ‘eu’-rile mecanice și a promova prezența. Kabir nu a fost primul care să folosească analogia războiului. Școala egipteană, cu mii de ani înainte de Christos, spune în Cartea Morților: “Prinde harponul și înlătură inamicul.” Adică: preia controlul ‘eu’-rilor de lucru și folosește-le pentru a respinge ‘eu’-rile mecanice produse de cei patru centri inferiori.

Secole mai târziu, Mahabharata descria acest efort prin intermediul răboinicului Arjuna care, ezoteric, reprezintă majordomul: “Arjuna deveni renumit pentru iscusința în mânuirea armelor.” Autorii arătau că un majordom adult poate folosi cu ușurință ‘eu’-rile de lucru pentru a respinge ‘eu’-rile mecanice și a reintroduce prezență. Autorii Noului Testament l-au înfățișat pe Christos într-un mod asemănător: “Să nu credeți că eu (majordomul) am venit să aduc pacea (prezența) pe pământ (cei patru centri inferiori), ci sabia (‘eu’-rile de lucru).” Mohamed, care înțelegea semnificația ezoterică a Bibliei, va adăuga mai târiziu: “Sabia (‘eu’-rile de lucru) este cheia cerurilor (promovarea prezenței).”

Aceste imagini răboinice, folosite de majoritatea școlilor din istorie, sugerează intensitatea luptei împotriva unui dușman hotărât să învingă cu orice preț pe cel ce i se opune, într-o luptă pe viață și pe moarte. Interior, victoria reprezintă prezență divină care culminează cu nemurirea conștientă, pe când înfrângerea înseamnă o scufundare fără de sfârșit în imaginație.

Luptătorul din acest război este majordomul, care își conduce soldații— ‘eu’-rile de lucru—într-o bătălie împotriva unui adversar antrenat: partea intelectuală din centrul instinctiv. În imaginea de mai sus, ‘adversarul’ este ilustrat de un dragon cu formă umană. De aproape, îmbrăcămintea dragonului constă din sute de fețe — multele ‘eu’-ri —care se opun majordomului.

Atunci când dl. Ouspensky a spus că partea intelectuală a centrului instinctiv este ‘mintea din spatele mașinii’, el a explicat că aceasta conduce restul centrului instinctiv. Ceea ce a rămas nespus este că această parte a mașinii conduce, de asemenea, toate celelalte părți ale mașinii. Adică manipulează indirect centrii inferiori pentru a produce imaginație, identificare și emoții negative. De asemenea, acesta determină reacții cum ar fi agitația, curiozitatea, râsul și ironia, ca și nevoia de a căuta sau evita atenția. Acestea sunt doar câteva exemple. Aproape în spatele fiecărei manifestări se află partea intelectuală a centrului instinctiv care, fie trece neobservată, fie este considerată în mod greșit drept conștiență.

Vechiul Testament, Plângeri 4:12, descrie natura ascunsă a acestei părți a mașinii: “Regii pământului și locuitorii lumii, n-ar fi crezut că adversarul și inamicul ar fi putut intra pe porțile Ierusalimului.” Despre aceasta, Robert Earl Burton a spus: “Părțile centrilor (chiar și celelalte părți intelectuale ale centrilor) nu-și dau seama că sunt folosite de partea intelectuală a centrului instinctiv pentru a înlătura prezența.”

În literatura și arta ezoterică, de multe ori partea intelectuală a centrului instinctiv este înfățișată ca hipopotam, crocodil, măgar, șarpe sau diavol. Dl. Burton explică aceasta prin faptul că partea intelectuală a centrului instinctiv reprezintă inteligență animală sub formă umană, în timp ce centrii superiori reprezintă inteligență divină sub formă umană. Iar supunerea unei părți pentru a o promova pe cealaltă constituie scopul dezvoltării unui majordom.

Mulți dintre autorii Filocaliei știau acest lucru și l-au exprimat prin ideea de rugăciune care, pentru ei, era asemănător cu a folosi ‘eu’-rile de lucru pentru a respinge ‘eu’-rile mecanice. De exemplu, Ioan Scărarul a scris: “Sabia ta spirituală ar trebui întotdeauna să fie pregătită.” Similarly, Sf. Ioan Carpathos a spus, “Dușmanul știe că rugăciunea este arma noastră invincibilă împotriva lui și, astfel, acesta încearcă să ne împiedice să ne rugăm.” Cu alte cuvinte, partea intelectuală a centrului instinctiv știe că ‘eu’-rile de lucru pot desface lucrătura lui și astfel face tot ce poate pentru a ne atrage către ‘eu’-rile mecanice și a ne îndepărta de ‘eu’-rile de lucru.

Poetul sufi Rumi a descris această luptă intensă și aprigă: “Nu lua o sabie de lemn în bătălie. Du-te, găsește una de oțel, și mărșăluiește înainte cu bucurie. Vino cu toată puterea ta, cu sabia ta străpungătoare.” După cum a spus dl. Burton recent: “Nu avem timp să practicăm cu o sabie de lemn; trebuie să fim prezenți cât încă mai este timp.”

Acesta a fost întotdeauna scopul școlilor: să înlăture mereu imaginația și să reafirme atenția divizată—să fii prezent acum. O descriere grafică a acestei continue lupte interioare o întâlnim în cartea sacră indiană Bhagavad-Gita, care spune: “Există un război care deschide porțile cerului. Fericiți războinicii a căror soartă este să lupte într-un așa război.


See our web site in 8 languages

  English English        Deutsch Deutsch      Espanol Espanol      Français Français

  Italiano Italiano       Magyar Magyar       Portugues Portugues   Russian Russian


Link-uri utile
• Video-uri cu învățătura lui Robert Earl Burton
Lecturi sugerate
• Chei ezoterice pentru a înțelege Biblia


Prelegeri introductive — lunar
Oferim o serie de prelegeri introductive gratuite, în multe orașe din lume. Pentru înscriere:
• Sună al telefonul nostru informativ din SUA (1-800-642-0212),
sau
Localizează centrul cel mai apropiat.

1— O introducere în sistem
• Sistemul reprezintă cunoaștere veche, obiectivă
• Microcosmosul om se poate transcende pe sine
• Școlile folosesc metode precise de trezire

2— Cei patru centri inferiori (necesită audierea prelegerii 1)
• Observarea funcționării centrilor inferiori
• Recunoașterea momentului în care centrii inferiori înlocuiesc prezența
• Folosirea centrilor inferiori pentru a atinge centrii superiori

3— Promovarea și prelungirea prezenței
(necesită audierea prelegerii 1 și 2)
• Dezvoltarea majordomului și a părților intelectuale ale centrilor
• Centrul instinctiv ca ‘minte aflată în spatele mașinii’
• Modalități specifice de a promova și prelungi prezența


Informații despre a fi membru
Fellowship of Friends este o școală de a Patra Cale cu centre aflate în toată lumea. Calitatea de membru este lunară. Pentru detalii:
Localizează centrul cel mai apropiat.
• Email contact@beingpresent.org.

• Sună la 1-800-642-0212.


Rustum învingând Dragonul Alb. Miniatură indiană din sec. al XVII-lea, Muzeul Rietberg, Zurich, Elveția. (Imaginea este reprodusă numai pentru scop spiritual și educațional și nu poate fi folosită pentru alte scopuri.)

Reflecții despre războiul interior
Dacă un om trăiește fără luptă interioară, dacă totul i se întâmplă, fără nici o opoziție, dacă merge în orice direcție este împins sau încotro bate vântul, el va rămâne așa cum este.
George Gurdjieff
Trebuie să înțelegi că lucrurile exterioare contează cel mai puțin. Lucrurile interioare sunt cele mai importante, lupta interioară.
Peter Ouspensky
Toate școlile folosesc aceleași chei, deoarece toate școlile au aceeași problemă: cum să ieși din imaginație și să ajungi la prezență, și cum să rămâi acolo. Dacă majordomul nu este activ, atunci partea intelectuală a centrului instinctiv va înlătura prezența.
Robert Earl Burton  
Și vei trăi prin sabia ta.
Geneza 27:40  
Dacă aș fi putut să pun repede mâna pe arme, i-aș fi făcut pe lași să se retragă în dezordine.
Text egiptean
Un luptător spiritual nu are inamici exteriori.
Abu Bakr 
Dacă sabia este sau nu ascuțită, se va vedea atunci când lovești cu ea.
Înțelepciune tibetană, Rechungpa  
Săgeți vor apărea acolo unde se află lucrarea ta.
Rumi  
Ar trebui să parezi loviturile slăbiciunilor mentale și să le ataci hotărât, ca și cum ai fi angajat într-o luptă de săbii cu un dușman încercat.
Înțelepciune tibetană, Shantideva 
De soarta acestei lupte împotriva gândurilor, folosind atenția și rugăciunea, atârnă viața și moartea sufletului.
Filocalia 
Scoate sabia discriminării și taie în bucăți imaginația.
Bhagavad-Gita 
Pe câmpul de bătălie al sufletului, este o încleștare continuă între soldații diavolilor și cei ai îngerilor, până când îngerii înving.
Al-Ghazali  
Adevăratul creștin este un războinic ce luptă să-și croiască drumul către patria cerească, printre regimente de dușmani invizibili.
Filocalia
Lupta continuă de-a lungul întregii tale vieți.
Al-Ghazali
 


Contact
Ai o întrebare? Scrie la editor@beingpresent.org

Trimite mai departe acestacest număr
Poți trimite mai departe buletinul oricui interesat de a învăța mai mult despre a Patra Cale și Fellowship of Friends.

Înscriere
Mergi la formularul de înscriere.

Trimite-ne comentariile tale
Este acest buletin folositor? Scrie-ne folosind formularul de răspuns.

Uită-te la numere anterioare

Încetarea înscrierii
Folosește link-ul safely unsubscribe din partea de jos a buletinului.


Fellowship of Friends
(fundație religioasă non-profit)
P.O. Box 100 · Oregon House, CA 95962
Copyright © 2005 • toate drepturile rezervate

Nici o parte a acestui buletin nu poate fi copiată, retipărită sau reprodusă, sub nici o formă, fără permisiunea scrisă a Fellowship of Friends.