Vezi acest buletin în 8 limbi
 
MARTIE 2005 Vol. 2, Nr. 3
Prezenț㠕 Trezire • Centri superiori • Cel Iubit • Dumnezeu
A fi prezent

o publicație a Fellowship of Friends‘Eu’-ri de lucru

Mii de ‘eu’-ri sunt generate, în fiecare zi, de cei patru centrii inferiori. Unele ‘eu’-ri sunt întâmplătoare și apar haotic. Altele sunt răspunsuri previzibile la obiceiurile și viața de zi cu zi. Iar altele sunt stârnite de circumstanțe noi sau când apar schimbări. Dar toate aceste 'eu'-ri se întâmplă mecanic. Nici unul dintrea acestea nu este legat de amintirea de sine și de efortul de a fi prezent.

Așa cum arată Robert Earl Burton, ciclul ‘eu’-rilor mecanice este înfățișat în cartea de tarot “Roata Norocului” (X). Odată cu învârtirea roții, fiecare ‘eu’ se ridică deasupra și, pe moment, pretinde coroana identității noastre, doar pentru a fi detronat și înlocuit de următorul ‘eu’ care vine.

Majoritatea ‘eu’-rilor mecanice nu sunt dăunătoare în sine. Sunt dăunătoare prin faptul că în timp ce se înlocuiesc unul pe altul, acestea înlocuiesc totodată și prezența. Fiecare ‘eu’, indiferent de subiect, încearcă să ne scoată din prezent și să ne poarte în imaginație. Așa cum recent spunea dl. Burton, “‘Eu’-rile mecanice sunt toate impostoare ale ‘Eu’-lui Real” și “Dacă nu îți divizezi atenția, fii sigur că vei fi purtat în imaginație de către cei patru centri inferiori”.

Pentru a susține divizarea atenției avem nevoie să dezvoltăm ‘eu’-ri de lucru care pot trece peste ‘eu’-rile mecanice și promova prezența. ‘Eu’-rile de lucru sunt gânduri intenționale care încurajează amintirea de sine. În interior, ele spun lucruri ca: “Fii prezent, Divizează atenția, Evită imaginația, Vezi ce este în fața ta, Nu te identifica cu aceste ‘eu’-ri, Întoarce-te la amintirea de sine”. Dl. Burton găsește că acest efort constituie explicația ezoterică a expresiei “Ochi pentru ochi” din Biblie (Exod 21:23-24) - ‘eu’-ri de lucru opunându-se ‘eu’-rilor mecanice, în efortul de a promova prezența.

‘Eu’-rile de lucru, totuși, nu spun ‘eu’. Ele sunt neutre, scurte și instructive. Funcția lor este aceea de a înlătura imaginația și de a promova prezența. Dl. Ouspensky descria acest lucru când a spus: “Conștiența este diferită de gândire. Folosești gândirea [‘eu’-ri de lucru] doar pentru a da un impuls, și apoi începi să mergi în această direcție și devii conștient [prezent] fără gândire”. Ceea ce totuși nu a spus este că prezența de obicei nu durează mult de la sine. ‘Eu’-rile de lucru trebuie să continue să-i dea un impuls.

În Fellowship of Friends, dezvoltăm ‘eu’-ri de lucru specifice care să ne ajute să fim prezenți. De exemplu avem ca practică să încercăm să nu judecăm oameni sau situații. Rațiunea este, așa cum explică dl. Burton, aceea că ‘eu’-rile de judecată reprezintă una dintre cele mai frecvente modalități de a pierde prezența. Într-un moment percepem ceva iar în următorul moment adormim cu un ‘eu’ care judecă ceea ce am perceput. În cuvintele d-lui Burton: “Judecata conduce imediat la imaginație și separare de prezență”. Când acest lucru se întâmplă, sau și mai bine imediat înainte de a se întâmpla, antidotul este acela de a folosi un ‘eu’ care spune: “Nu judeca, fii atent, fii prezent”. Îndemnul de a judeca, totuși, poate reveni, așa că ‘eu’-l de lucru trebuie să continue să lucreze dacă dorim să rămânem prezenți.

O altă ocazie în care deseori prezența este disipată este atunci când facem baie. Este momentul în care ‘eu’-rile în mod firesc își imaginează că reflectează: planificând ziua care începe, reiterând un eveniment din trecut sau întreținând o speranță plăcută ce poate fi posiblă sau nu. În același timp, toate aceste ‘eu’-ri înlătură prezența în vreme ce facem obișnuita baie, cu o percepție foarte vagă dacă suntem într-o cadă sau sub un duș. Poate părea un loc nedăunător pentru a fi nevoie să mai folosim ‘eu’-ri de lucru, totuși dl. Burton continuă să ne amintească faptul că promovarea prezenței nu este ceva rezervat pentru ocazii speciale, ci pentru fiecare ocazie. Legat de aceasta sufistul Gudjuvani recomanda: “Luptă cu toate gândurile străine, fii mereu atent la ceea ce faci și gândești, atât în interior cât și în exterior, astfel încât să poți pune pecetea propriei nemuriri pe orice moment trecător din viața ta zilnică”.


Vezi website-ul nostru în 8 limbi

  English English        Deutsch Deutsch      Espanol Espanol      Français Français

  Italiano Italiano       Magyar Magyar       Portugues Portugues    Russian Russian


Link-uri utile
• Video-uri cu învățătura lui Robert Earl Burton
• Lecturi sugerate despre ideile legate de a Patra Cale
• Chei ezoterice pentru a înțelege Biblia


Prelegeri introductive lunar
Oferim o serie de prelegeri introductive gratuite, în multe orașe din lume. Pentru înscriere:
• Sună la telefonul nostru informativ din SUA (1-800-642-0212),
sau
• Localizează centrul cel mai apropiat.

1— Bazele celei de a Patra Căi
• Amintirea de sine · atenția divizată · conștiența
• Omul ca mașină· multele ‘eu’-ri
• Obstacole în caea amintirii de sine · lucrul în școală

2— Teoria centrilor (necesită audierea primei lecturi)
• Cei 4 centri inferiori
• Centrul sexual
• Centrii superiori
• Sufletul, spiritul

3—Promovarea și prelungirea prezenței
(necesită audierea primei lecturi și a celei de a doua)
• Modalitați practice de a introduce și susține amintirea de sineInformații despre a fi membru
Fellowship of Friends este o școală de a Patra Cale cu centre aflate în toată lumea. Calitatea de membru este lunară. Pentru detalii contactează-ne la:
• Localizează centrul cel mai apropiat.
• Trimite un email la mailto:contact@go-c.org

• Sună la telefonul nostru informativ din SUA 1-800-642-0212.


Leu, Colecția Fellowship of Friends.

Reflecții despre 'eu'-rile de lucru
Dacă un om trăiește fără luptă interioară, dacă totul i se întâmplă, fără nici o opoziție, dacă merge în orice direcție este împins sau încotro bate vântul, el va rămâne așa cum este.
George Gurdjieff
Trebuie să înțelegi că lucrurile exterioare contează cel mai puțin. Lucrurile interioare sunt cele mai importante, lupta interioară.
Peter Ouspensky
A fi familiar cu principiile este un lucru, a le folosi cu înțelegere este ceva foarte diferit.
Rodney Collin
Cu fiecare respirație, fie amintirea de sine distruge imaginația, fie imaginația distruge amintirea de sine. Orice mișcare faci fără prezență întărește lanțurile somnului. Prezența dezvăluie ce plăpândă este gândirea. Ceea ce interesează multele ‘eu’-ri nu este de interes pentru centrii superiori.
Robert Earl Burton
Gândirea devorează spiritul, îl mistuie în fiecare clipă. Adevăratul război, cel important, este acesta.
Jalaluddin Rumi  
Lupta continuă de-a lungul întregii tale vieți.
Al-Ghazali
Există un război care deschide porțile cerului. Fericiți războinicii a căror soartă este să lupte într-un așa război.
The Bhagavad-Gita
Indiferent de succesul tău, se vor ridica în fața ta o sută de ‘eu’-ri încrezute.
Attar
Indiferent cât de subtile devin gândurile celui adormit, visurile lui nu-l vor ghida către casă.
Hafiz

Trebuie să te temi de consecințele interioare ale propriei neglijențe. Dacă te rătăcești, întoarce-te cât poți de curând.
Bahauddin

La început te găsești pe tine însuți în spatele vălului, chiar dacă practici amintirea. După aceea urmează înlăturarea vălului, adică prezența.
Qushayri


Contact
Ai o întrebare? Scrie la editor@go-c.org

Trimite mai departe acest număr
Poți trimite mai departe buletinul oricui interesat de a învăța mai mult despre a Patra Cale și Fellowship of Friends.

Înscriere
Mergi la formularul de înscriere.

Trimite-ne comentariile tale
Este acest buletin folositor? Scrie-ne folosind formularul de răspuns.

Uită-te la numere anterioare

Încetarea înscrierii
Folosește link-ul ‘safely unsubscribe’ .


Fellowship of Friends
(fundație religioasă non-profit)
P.O. Box 100 · Oregon House, CA 95962
copyright © 2005 · toate drepturile rezervate

Nici o parte a acestui buletin nu poate fi copiată, retipărită sau reprodusă, sub nici o formă, fără permisiunea scrisă a Fellowship of Friends.