Vezi acest buletin în 12 limbi
  

IUNIE 2005 Vol. 2, Nr. 6

Prezenț㠕 Trezire • Centri superiori • Cel Iubit • Dumnezeu

A fi prezent

o publicație a Fellowship of Friends

Esență și personalitate

Partea din noi care poate fi prezentă și se transcende pe sine conștient este ceea ce sistemul numește esență. După cum a spus dl. Ouspensky: “Somn, trezire, conștiență—toate acestea nu se referă la personalitate, se referă la esență. Adevărata dezvoltare este în esență”.

Esența reprezintă cine anume suntem atunci când ne naștem: rasa, chimia noastră fizică, tendințele și talentele noastre, precum și modul în care răspundem lumii exterioare. De exemplu, fiecare dintre noi are înclinații diferite spre lucruri ca munca fizică, sportul, călătoriile, studiile, afacerile, artele. Înclinațiile noastre naturale și preferințele noastre nu sunt ceva ce învățăm. Ele fac parte din ceea ce suntem.

Personalitatea, pe de altă parte, este ceea ce devenim. Este tot ceea ce învățăm, tot ceea ce ne învață alții, tot ce imităm. De exemplu, învățăm comportamentul social, deprindem profesii și calificări, și imităm opinii, poziții ale corpului și expresii ale feței. Toate acestea vor constitui o viață imaginară proprie ca personalitate care, gradat, va înlocui esența. Devenim complicați artificial și pierdem contactul cu natura noastră simplă.

Putem vedea esența la copii, care sunt încă inocenți, puri și interesați de tot ce este în jurul lor. Ei nu sunt ostentativi sau preocupați de ei înșiși. Ei nu trăiesc pentru mâine. Ei există, simplu, așa cum sunt în momentul prezent. După cum subliniază Robert Earl Burton, “Copiii văd ceea ce se află în jurul lor, pe când adulților li se pare neatractiv.” Și asta deoarece starea internă a copiilor este foarte apropiată de a treia stare de conștiență. Diferența constă în faptul că starea de conștiență a copiilor nu include atenția divizată și astfel ei se află într-o stare de fascinație, nu de prezență.

Esența în forma ei pură este o stare simplă, fără conștiență de sine. Pe când personalitatea constă din funcții care includ majoritatea ‘eu’-rilor, atitudini, prejudecăți și comportament. Aceste funcții au un scop, dar nu pot fi conștiente de ele însele; acestea nu pot fi prezente. Pe când starea de esență, totuși, poate deveni prezentă prin divizarea atenției. Aceasta poate observa funcțiile și poate fi conștientă de sine atunci când le observă. După cum ne amintește adesea dl. Burton, “Nu sunteți ceea ce observați. Sunteți ceea ce observă”. Pe măsură ce starea de esență devine conștientă de sine, prezența se transformă în stări superioare de conștiență.

Pentru ca să se întâmple acest lucru, unele funcții ale personalității trebuie să susțină esența în efortul de a fi prezentă. De exemplu, partea superioară a personalității constă din majordom și părțile intelectuale ale centrilor care genereaz㠑eu’-ri de lucru. Aceste părți nu pot fi prezente ele însele dar pot promova prezența dând un impuls esenței în acea direcție. Acestea pot constitui un sprijin, astfel încât esența să poată învăța să fie prezentă în mod independent. După cum spune dl. Burton, “Dezvoltarea personalității constă din adevărata personalitate care dezvolt㠑eu’-ri de lucru și din esența care dorește să fie prezentă”. El mai adaugă c㠑eu’-rile de lucru în sine nu sunt suficiente; că esența trebuie să răspundă acestora și efectiv să fie prezentă.

Mr. Ouspensky arăta că, în ordinea corectă, personalitatea este un scut pentru esență, protejând-o de influențe planetare dăunătoare și de modificări extreme ale climei. Aceasta este și mai adevărat din punct de vedere intern, unde lucrul corect al personalității este să protejeze esența de influențele mecanice ale imaginației, identificării, și emoțiilor negative care, toate, corup esența și o împiedică să fie prezentă.

În măsura în care personalitatea permite manifestarea ‘eu’-rilor mecanice, ea este numită falsă personalitate, deoarece întărește ceea ce este imaginar și fals în noi. Dar în măsura în care respinge mecanicitatea și promovează prezența, ea este numită adevărată personalitate deoarece hrănește ceea ce este adevărat - prezența divină a sinelui nostru real. Cu ajutorul adevăratei personalități ne putem diviza atenția și, prin atenție divizată, ne putem întoarce la starea de esență dar, de această dată, cu prezență conștientă. Pentru a-l cita pe Hafiz, “Cel Iubit, cu mâinile lui, ca un copil prețios, se ridică pe Sine în tine”.


Vezi site-ul nostru de web în 8 limbi

  English English        Deutsch Deutsch      Espanol Espanol      Français Français

  Italiano Italiano       Magyar Magyar       Portugues Portugues    Russian Rusă


Link-uri utile
• Video-uri cu învățătura lui Robert Earl Burton
• Lecturi sugerate despre ideile legate de a Patra Cale
• Chei ezoterice pentru a înțelege Biblia


Prelegeri introductive lunar
Oferim o serie de prelegeri introductive gratuite, în multe orașe din lume. Pentru înscriere:
• Sună la telefonul nostru informativ din SUA (1-800-642-0212),
sau
• Localizează centrul cel mai apropiat.

1— O introducere în sistem
• Sistemul reprezintă cunoaștere veche, obiectivă
• Microcosmosul om se poate transcende pe sine
• Școlile folosesc metode precise de trezire

2— Cei patru centri inferiori (necesită audierea prelegerii 1)
• Observarea funcționării centrilor inferiori
• Recunoașterea momentului în care centrii inferiori înlocuiesc prezența
• Folosirea centrilor inferiori pentru a atinge centrii superiori

3— Promovarea și prelungirea prezenței
(necesită audierea prelegerii 1 și 2)
• Dezvoltarea majordomului și a părților intelectuale ale centrilor
• Centrul instinctiv ca ‘minte aflată în spatele mașinii’
• Modalități specifice de a promova și prelungi prezența


Informații despre a fi membru
Fellowship of Friends este o școală de a Patra Cale cu centre aflate în toată lumea. Calitatea de membru este lunară. Pentru detalii contactează-ne la:
• Localizează centrul cel mai apropiat.
• Trimite un email la mailto:contact@beingpresent.org

• Sună la telefonul nostru informativ din SUA 1-800-642-0212.Băiat - bronz. Colecția Fellowship of Friends.

Reflecții despre esență
Eu-l real al omului, individualitatea lui, poate crește numai din esența sa.
George Gurdjieff
O personalitate puternică înseamnă o influență puternică a ceea ce nu îți aparține, a ceea ce ai dobândit - cuvintele altora, părerile și teoriile altora. Acestea pot forma o carapace atât de groasă în jurul esenței, încât nimic nu mai poate pătrunde până la tine, până la ceea ce ești tu.
Peter Ouspensky
Amintirea de sine și numai amintirea de sine poate ajuta un om să înlăture stratul exterior al personalității și să simtă și acționeze liber din esența sa, adică să fie el însuși.
Rodney Collin  
Prezența este un proces simplu, neostentativ. Esența conștientă de ea însăși este prezență. În școli, esența se dezvoltă în prezență. Esența înflorește în prezență. Nu-ți imagina niciodată înțelepciunea a fi mai mult decât prezența conștientă a copilului din tine.
Robert Earl Burton
Studentul trebuie să se întoarcă la starea de copil pe care a pierdut-o.
Reflecție tibetană
Dacă nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți putea intra în împărăția cerurilor.
Isus
Renunță la gânduri complicate, pentru a vedea răspunsul ascuns.
Jalaluddin Rumi
Esența lui Dumnezeu este simplă și invizibilă și nu are nevoie de nimic.
Filocalia
Limbajul adevărului este simplu.
Euripide
Pentru mintea intelectuală, un copil trebuie să învețe să crească și să devină adult. Dar în lumea dragostei, vezi bătrâni devenind din ce în ce mai tineri.
Jalaluddin RumiContact
Ai o întrebare? Scrie la editor@beingpresent.org

Trimite mai departe acest număr
Poți trimite mai departe buletinul oricui interesat de a învăța mai mult despre a Patra Cale și Fellowship of Friends.

Înscriere
Mergi la formularul de înscriere.

Trimite-ne comentariile tale
Este acest buletin folositor? Scrie-ne folosind formularul de răspuns.

Uită-te la numere anterioare

Încetarea înscrierii
Folosește link-ul safely unsubscribe din partea de jos a buletinului.


Fellowship of Friends
(fundație religioasă non-profit)
P.O. Box 100 · Oregon House, CA 95962
copyright © 2005 · toate drepturile rezervate

Nici o parte a acestui buletin nu poate fi copiată, retipărită sau reprodusă, sub nici o formă, fără permisiunea scrisă a Fellowship of Friends.