Prezenț㠕 Trezire • Conștienț㠕 Cunoaștere de sine • Evoluție Vol 1, No 5 • OCTOMBRIE 2004
A fi prezent Transmite mai departe acest buletin
O publicație a Fellowship of Friends  http://www.beingpresent.org/


Transformarea Suferinței

“Maurice Nicoll spunea că ‘Nimic nu face un om mai asemănător lui Dumnezeu decât suferința’. Aș adăuga că nimic nu face un om mai asemănător lui Dumnezeu decât transformarea suferinței.” Robert Earl Burton

În procesul de a încerca iar și iar să-ți amintești de tine însuți apare, natural, întrebarea: cum să fac să continui să-mi amintesc de mine însumi mai mult de câteva secunde sau câteva minute, în situația cea mai bună? Cum să prelungesc prezența? Pe a Patra Cale, aici este locul unde intervine șocul conștient al transformării.

Ideea din spatele transformării este aceea că suferința creează o presiune care, atunci când este utilizată corect, poate risipi imaginația și perpetua amintirea de sine. De obicei, cu cât este mai mare suferința, cu atât mai mult vrem să o evităm. Totuși, în termenii trezirii, suferința furnizează o ocazie unică datorită impactului pe care îl are asupra stării noastre mecanice. Dacă suntem adormiți, energia suferinței ne adâncește somnul. Dacă însă suntem prezenți, energia suferinței ne poate ajuta să întărim amintirea de sine.

Când suferința ne iese în cale, dacă facem un efort conștient de a nu ne identifica cu aceasta, dacă nu o respingem, nu avem resentiment și nu o blamăm, atunci ea poate lucra în favoarea noastră ca un catalizator sau ca o a treia forță pentru conștiență. Ne poate ajuta să fim mai prezenți. Așa cum remarcă Robert Earl Burton, acesta este înțelesul ascuns al suferinței. Transformarea adevărată posedă un factor de trezire.

Poate suna ciudat, totuși transformarea este dificil de obținut deoarece avem tendința de a refuza și evita suferința de orice fel, fie că este vorba de o iritare minoră, sau de o întâmplare ce ne poate amenința viața. La fel cum mașina preferă tihna imaginației în locul efortului de amintire de sine, tot așa ea preferă comfortul și plăcerea în locul durerii, necazului sau tulburării. Dintr-un punct de vedere obișnuit, este normal, pentru că a răspunde diferit și a îmbrățișa suferința în loc să ne opunem acesteia, ar însemna să mergem împotriva legilor Naturii, ceea ce explică din ce cauză transformarea este atât de rară.

Aminirea de sine ne permite să folosim momentele propriei vieți pentru a promova prezența; iar transformarea ne permite să folosim perioadele de suferință pentru a prelungi prezența. Pentru a transforma suferința trebuie să începem prin a ne aminti de noi înșine, adică este nevoie să fim prezenți la suferința prin care trecem fără a o respinge sau nega. Unele ‘eu’-ri pot susține acest efort, dar și mai multe se vor opune și vor face tot posibilul să împiedice aceasta. Cu cât mai puternică suferința, cu atât mai dificil este să rămâi în amintire de sine.

De ce este așa? Cea mai mecanică reacție la suferință constă în a avea emoțiile negative. Când întâmpinăm suferință reală ne simțim răniți, furioși, demni de milă, înfrânți. Observarea dovedește totuși că emoțiile negative ne prelungesc suferința și deturnează suferința reală într-o suferință imaginară: ne retrăim experiența iar și iar, în somn. Ne-exprimarea și ne-identificarea cu emoțiile negative ce apar în fața suferinței, ne oferă o șansă de a separa conștiența de funcții iar această separare este ceea ce face posibilă transformarea - și trezirea.

Lucrul cu transformarea

Așa cum s-a spus, transformarea nu poate lucra până nu ne eliberăm de întreaga suferință imaginară care întărește emoțiile negative. Lucruri ca a te plânge, a critica, suspiciunea, gelozia, îngrijorarea – toate formele de imaginație negativă și identificare ce nu servesc alt scop decât de a ne distrage de la a fi prezenți la realitatea momentului. Suferința imaginară, deși apare des, totuși nu duce nicăieri și nu schimbă nimic. Suferința reală – cum ar fi boala, durerea, supărarea sau devastarea emoțională – se întâmplă mult mai rar. Dar când apare este încărcată cu o intensitate care poate susține prezența. De aceea dl. Ouspensky recomandă: “În momentul când suferi încearcă să-ți amintești de tine însuți”.

Acest efort începe prin a renunța la suferința imaginară - prin a nu exprima iritare și nerăbdare, prin a nu te plânge sau critica, a nu fi îngrijorat, a nu blama și, mai presus de toate, fără a te autocompătimi - și a o înlocui cu efortul de divizare a atenției. Eforturi zilnice de acest fel, de a alege prezența în locul suferinței imaginare, reprezintă modalitatea de a întări amintirea de sine și de a transforma starea noastră din somn în trezie.

În somn, cei patru centri inferiori nu pot distinge între suferință reală și imaginară așa că răspund la ambele prin identificare și emoții negative. În același timp, amintirea de sine răspunde la ambele tipuri de suferință prin eforturi continue de divizare a atenției. Ea folosește suferința mare sau mică drept carburant pentru a susține și prelungi starea de prezență fără cuvinte ce caracterizează funcționarea centrilor superiori. După cum spunea Robert Burton, “Transformarea și neidentificarea cu suferința ne deschide toate posibilitățile. Cu cât mai mult transformi suferința, cu atât mai mult apare sufletul tău.”



Legături utile pe website-ul nostru
• Vezi video-clipuri cu Robert Earl Burton
• Uită-te la lecturi sugerate despre a Patra Cale
• Vezi website-ul în limba ta (pagina de meniu)



Prelegeri introductive— lunar
Oferim o serie de prelegeri introductive gratuite, în multe orașe din lume. Pentru înscriere:
• Sună la telefonul nostru informativ din SUA (1-800-642-0212),
sau
• Localizează centrul cel mai apropiat.

1— Bazele celei de a Patra Căi
• Cunoașterea de sine · Niveluri de conștiență
• Omul ca mașină· Conștiență, voință și unitate
• Obstacole în calea trezirii · Trei linii de lucru

2— Teoria centrilor (necesită audierea primei lecturi)
• Cei 4 centri inferiori
• Centrul sexual
• Centrii superiori
• Sufletul, spiritul

3—Promovarea și prelungirea prezenței
(necesită audierea primei lecturi și a celei de a doua)
• Modalitați practice de a introduce și susține amintirea de sine



Informații despre a fi membru
Fellowship of Friends este o școală de a Patra Cale cu centre aflate în multe orașe din lume. Calitatea de membru este lunară. Pentru detalii contactează-ne:
• Localizează centrul cel mai apropiat.
• Trimite un email la contact@go-c.org

• Sună la telefonul nostru informativ din SUA 1-800-642-0212.

Hercule luptând cu leul din Nemea, detaliu, sarcofag grec, circa 500 î.e.n., Santa Maria sopra Minerva, Roma.

Reflecții despre transformare
Nimic nu poate fi atins fără suferință dar în același timp trebuie să începi prin a sacrifica suferința. Să nimicești suferința ar însemna, mai întâi, să distrugi o serie întreagă de percepții pentru care omul există, iar apoi, distrugerea 'șocului', altfel zis, a forței care singură poate schimba situația.
George Gurdjieff
Prin ea însăși suferința nu poate aduce nimic, dar dacă îți aduci aminte de tine însuți în conexiune cu ea, aceasta poate deveni o mare forță. Dacă suferința nu ar exista, ar fi nevoie să fie creată, deoarece fără ea nu poți ajunge la o amintire de sine completă. Dar oamenii încearcă să fugă de suferință, sau încearcă să o ascundă, sau să se identifice cu ea și în acest fel distrug cea mai importantă armă pe care o au. Evoluția depinde de atitudinea omului, dacă acceptă suferința și încearcă să nu se identifice cu ea.
Peter Ouspensky
Suferința poate fie să distrugă fie să construiască un om, în funcție de permisiunea dată atenției sale, fie de a deveni atașată de carnea nefericită fie, cu un mare efort, de a fi transmutată în acel principiu al conștienței care este capabil să privească organismul fizic și tulburările acestuia dintr-un punct de vedere obiectiv și detașat. Este aproape imposibil pentru cei a căror viață este plină de suferință involuntară să fie capabili să conceapă suferința ca pe un lucru pozitiv. Folosirea intențională a suferinței devine practică doar în conexiune cu lucrul unei școli de regenerare.
Rodney Collin
Nu suferința este ceea ce căutăm, ci transformarea suferinței. Cel mai bun mod de a lucra cu suferința este de a o accepta, nu evitând-o, ci lăsând-o să-și parcurgă cursul. Probabil cel mai dureros aspect al suferinței este dorința de a se sfârși, deoarece prin acceptarea suferinței te ridici deasupra ei. Îndurarea fricțiunii fără să te identifici constituie partea cea mai importantă a trezirii. Trebuie să ne amintim că fricțiunea nu este ceea ce pare a fi. Este necesar să accepți suferința ca pe un principiu dătător de viață și nu ca pe un obstacol.
Robert Earl Burton
Știu că fiecare suferință este o îndurare.
William Blake 
Conform legii care guvernează Universul, toată suferința este munca ta de dragul descoperirii sinelui tău real.
Meher Baba
Ce-i jos, tot e parcurs cum trebuie, și încă urc și urc. Salt după salt, văd nălucile încovoindu-se în urma mea.
Walt Whitman
Voi nopți de supărare, de ce nu m-am înclinat vouă cu mai multă recunoștință?
Rainer Maria Rilke
Oriunde, o foarte mare bucurie este precedată de o foarte mare suferință.
St. Augustine
Când focul este puternic, curând își însușește materia din care a luat naștere, o consumă și se ridică mai sus datorită chiar acestui material.
Marcus Aurelius



Contact
Scrie-ne la editor@go-c.org

Trimite mai departe acest buletin
Poți trimite mai departe buletinul oricui interesat de a învăța mai mult despre a Patra Cale și Fellowship of Friends.

Înscriere
Mergi la formularul de înscriere.

Dacă ai probleme cu listarea
Dacă marginea dreaptă este tăiată, ajustează setarea "page setup" din programul tău de email. Poți lista buletinul și direct din website-ul nostru (mergi la arhive). Dacă vei continua să ai probleme, contactează-ne.

Trimite-ne comentariile tale
Poți folosi formularul de răspuns.

Vezi numere anterioare
Mergi la arhive.

Încetarea înscrierii
Folosește link-ul ‘safely unsubscribe’ din partea de jos a buletinului. .


Fellowship of Friends
(fundație religioasă non-profit)
P.O. Box 100 · Oregon House, CA 95962
copyright © 2004 · toate drepturile rezervate

Nici o parte a acestui buletin nu poate fi copiată, retipărită sau reprodusă, sub nici o formă, fără permisiunea scrisă a Fellowship of Friends.